Človek je, to kar jé, zato je pomembno, da svojemu telesu privoščite le najbojše,
kar zagotovo velja tudi za govedino.
Simmental je ena najbolj razširjenih in najstarejših pasem, ki izvira iz Bernskega višavja. Je tudi »domača«, pikasta, lisasta, ki daje največ mleka in pustega mesa.
Black & red angus je znana po svoji marmoriranosti. Maščoba je enakomerno razporejena, zato je meso mehko in sočno. Največkrat prihaja iz Argentine ali severne Amerike, kjer podlega ostri zakonodaji in kontroli kvalitete. Le 2% najboljših si zasluži oznako, ki edina zagotavlja najvišjo kvaliteto mesa. Kombinacija dveletne zunanje paše in hranjenje z močnimi živili, žiti in koruzo v zadnjih 150-ih dneh.
Argentina shorthorn izvira iz severovzhodne Anglije. Z vzrejo v Argentini so pričeli leta 1826. Danes slovi po zdravem in okusnem mesu zaradi proste reje na zelenih prostranstvih, pampah.
Holando-Argentino Izvira iz Nizozemske, v Argentini se je pojavila okoli leta 1880. danes je zelo pribljubljena med najzahtevnejšimi rejci. »ojo de Agua Breeders Group« je sinonim za 100% naravno vzrejo, brez uporabe rastnih hormonov.
Wagyu Wa – Japonska, gyu – krava. Japonske krave imajo genetsko predispozicijo za odličnost marmorirano meso, ki jo precizni Japonci znajo izkoristiti do perfektnosti. Še posebej tiste masirane in s pivom pitane krave (iz pokrajine Kobe) dosegajo zelo »ponosne« cene.
Hereford izvira iz Herefordshira v Veliki Britaniji, kjer je tudi sedež The World Hereford Councila, ki skrbi za kvaliteto te priljubljene pasme, gojene po skoraj vsem svetu. Prehranjuje se v glavnem s travo, zato je okus nežnejši od pasem gojenih v ZDA, ki so hranjene tudi z močnatimi živili.
Limousine je pasma, ki izvira iz Francije. Zaradi svoje vzdržljivosti je primerna za celoletno pašo na prostem, kar daje mesu sočnost in mineralnost. Značilne so rdečkasta barva, temni rogovi in velika omišičenost.
Najbolj znani in priljubljeni so prvi rezi.
File mignon (pečen kot samostojen steak) ali tenderloin (cel file, pečen v kosu)
Rib eye
T-Bone
Porterhouse z večjim delom fileja kot pri T- Bone – Short Loin
Rumpsteak – Striploin
Poseben, polnejši okus ima meso kadar zori s kostjo.
Porterhouse
Tomahawk ribeye
Rib eye bone in
Vsak kos mesa je dragocen.
Flank steak najbolj suhi del Flanka, medium pečen, ohrani sočnost
Flat iron prednje stegno, izrazito marmorirano, sočen, kadar je medium rare
Hanging tender med ledvena mišica
Tri tip ali »županov kos«, čvrst in intenzivnega okusa
Skirt steak sprednji del trebušne mišice, izrazito aromatičen
Vse se vrti okoli sanjskih 54°C v sredici, za redke nekaj več ali nekaj manj!
Temno rdeče
Zunaj hrustljavo pečeno in karamelizirano meso, znotraj hladno in surovo
Svetlo rdeče
Zunaj hrustljavo pečeno in karamelizirano, meso roza barve, samo v sredici surovo, sokovi svetlo rdeči.
Roza
Zunaj hrustljavo pečeno in karamelizirano meso, počasi pečeno do sanjskih 54°Cv roza sredici.
Roza
Zunaj močno karamelizirano meso, dobro pečeno, samo sredica še malo roza.
SEZONSKO, MAMLJIVO in HITRO! Ko tempo življenja vztrajno kaže na uro je pomembno, da ne pozabimo na harmonijo. Ustvarimo jo lahko z uravnoteženo prehrano. Od PONEDELJKA do PETKA med 11. in 16. uro z izbranimi jedmi skrbimo za ohranjanje vašega ravnovesja ob kosilu, malici ali mamljivem prigrizku.
Smo razvojno in trajnostno naravnano podjetje s 15 letno tradicijo, ki skozi raznoliko gastronomsko, nastanitveno in kulturno vsebino prinaša trende in storitve na najvišji ravni kakovosti.
Z renovacijo starih propadajočih poslopij smo v središču mesta obudili številne arhitekturne
bisere, katerim z revitalizacijo in premišljenimi vsebinami vlivamo novo življenje.